Se filmen om familjen som byggde årets hus 2017:

På Resarö i Vaxholm kommune har Sandra og Egon bygget drømmehuset sitt – en storslått Kaptensvilla der klassisk formspråk møter moderne funksjon. «Det føles ut som at vi alltid har bodd her», forteller paret.

Sandra og Egon bodde allerede ute på Resarö, men i et betydelig mindre hus, da de begynte å prate om å flytte til noe større. De så først på et par oppussingsobjekter, men alt virket for dyrt eller for vanskelig. Men så dukket en annen mulighet opp.

-Vi hadde en tomt i slekten fra mange år tilbake. Den var først bestefar sin før foreldrene mine tok over. Vi dro for å se på den og jo lenger vi var på stedet, jo mer følte vi at dette var helt riktig for oss, forteller Sandra.

Tomten på drøye 2700 kvm lå mitt på Resarö og besto mest av gammel dyrket mark, men her fantes også skog og fjell – en naturnær plass med variert terreng.

-Det fantes mye vekstlighet på tomten, blant annet villbringebær og roser. Ellers sto der bare et gammelt hønsehus, det var alt, sier Sandra.

VALGTE HUS ETTER TOMTEN

Høsten 2015 fikk paret sjansen til å kjøpe tomten, og inngikk samtidig en avtale med husleverandøren Eksjöhus. Sandra og Egon hadde mange ganger gått forbi området der tomten lå og sett et annet fint hus i samme stil som de selv var interesserte i. De spurte eierne hvem som hadde bygget huset og fikk nummeret til en selger på Eksjöhus.

-Vi så på noen andre husleverandører også, men bestemte oss med en gang for Eksjöhus. Vi hadde stor tillit til selgeren, og fant også en husmodell i sortimentet deres som føltes helt riktig for tomten.

Modellen paret falt for var «Kaptensgården», et 2-etasjes hus i klassisk stil på ca 200kvm og med hele 7 rom og kjøkken. Huset var da helt nytt i sortimentet til Eksjöhus og derfor fantes det ikke noe referansehus de kunne dra og se på.

-Vi vurderte først en annen husmodell, men innså rimelig raskt at dette huset ville passe mye bedre på tomten, forteller Sandra.

BODDE PÅ HYTTA

Paret valgte å gjøre en del forandringer på basismodellen, blant annet ønsket de å utvide grunnetasjen og legge til en veranda. I første etasje ville de også utøke kjøkkenet til hele 25 kvm. Dessuten endret man vindusplasseringen, og valgte mer stilrene rekkverk til veranda og balkong.

-Vi ville ha store sosiale flater i første etasje, og heller plassere mesteparten av soverommene i 2.etasje. På et øvre planet valgte vi også å fjerne det tredje badet og lage større klesrom til alle soverom, forteller Sandra.

I august sendte man inn plantegningene til Vaxholm Kommune, og etter noen små endringer fikk de byggetillatelse. Samtidig solgte familien sitt gamle hus og flyttet til en liten hytte, også den på Resarö.

-Vi bodde på 70kvm i 9 måneder! Men det gikk faktisk bedre enn vi først forventet. Med små barn er man jo nesten alltid samlet i et rom likevel. Det var ganske koselig, sier Sandra.

I desember startet grunnarbeidet, og i januar kom den første husleveransen fra Eksjöhus. Siden familien bodde i nærheten hadde de god oversikt over bygget, noe Sandra mener var en stor fordel:

-Selv om vi ikke var med og bygget noe selv var det veldig givende å følge utviklingen og se at alt gikk riktig til. Vi var på byggeplassen minst en gang hver dag.

NØYTRAL BASE

I juni 2016 sto huset endelig ferdig, og familien fikk nøklene til sitt nye hjem.

-Det føltes helt fantastisk. Og det var en lettelse at vi kom i mål med dette prosjektet uten større problemer, og at budsjettet gikk opp, forteller Sandra.

Paret hadde planlagt å flytte inn i ro og mak og la ting ta sin tid, men allerede i løpet av sommeren var de ferdige med mange av rommene i huset og kom i gang med hagen.

-Vi hadde 6 uker der vi bare hang rundt hjemme og gjorde det til vårt, det var kjempekoselig, sier Sandra.

I interiøret har man valgt å jobbe med gedigne og naturlige materialer som går godt sammen med den klassiske stilen på huset. På soverom og i de sosiale flatene har man lagt inn et varmt tregulv i ek. I gang, baderom og vaskerom har man i stedet valgt grå fliser som etterligner kalkstein. I kjøkken og baderom har man gått for klassiske hvite fliser, som går fint sammen med den grå steinen. Hvitt er også basen i resten av huset, selv om man har fått inn en hel del farge med tapet og accessoarer.

-Vi ønsket en nøytral base å jobbe utfra slik at vi kunne la innredningen vokse frem etter hvert, sier Sandra.

SJENERØST ARBEIDSKJØKKEN

Det store arbeidskjøkkenet er uten tvil husets hjerte, og det merkes godt at paret har lagt mye arbeid i å få det akkurat sånn de ville ha det.

-Vi begynte å planlegge det allerede sommeren 2015, og brukte lang tid på å finne riktig materialer og produkter. Men så ble vi også veldig fornøyde med resultatet, sier Sandra. Det ble et langt møte både med kjøkkenleverandøren Vedum og med Eksjöhus før man fant ut av hvordan kjøkkenet ville bli, og hvordan det skulle plasseres da planløsningen måtte endres. Paret visste at de ville ha et hvitt kjøkken uten overskap, og så skulle man få på plass en stor kjøkkenøy med platetopp og oppvaskkum. Sluttresultatet ble et landlig kjøkken i klassisk stil men med alle moderne funksjoner, deriblant en luksuriøs vinkjøler.

I anslutning til kjøkkenet finnes øvrige sosiale flater med spiserom og stue. Trappen, sammen med et plassbygget skap, fungerer som en avdeler i de ellers åpne flatene og gjør at man får mer «romfølelse». I første etasje finner man også et soverom, et baderom og vaskerom. De mer private delene av huset med soverom er lagt til overetasjen der man også har klesoppbevaring og et større baderom.

-På plantegningen var badet i 2.etasje egentlig forbeholdt hovedsoverommet, men vi valgte i stedet å åpne opp slik at alle kunne bruke det – det ble veldig bra, sier Sandra.

Å FINNE HJEM

Nå har familien bodd i huset i nesten et halvt år, og på det store hele trives de veldig godt med sin nye bolig.

-Det er veldig merkelig, men det føles ut som at vi alltid har bodd her. Vi har virkelig funnet veien hjem – både med huset, stedet og tomten. Det beste med huset er de store sosiale flatene med kjøkkenet, spiseplassen og stuen – de bruker vi virkelig. Men så liker vi også overetasjen som gir avskildhet og der man finner litt roligere «kriker og kroker», forteller Sandra.

Alle som har vært med på å bygge hus vet at det er et omfattende og tidkrevende prosjekt å bygge nytt, men til tross for dette mener paret at prosessen gikk bra og uten større problemer – mye takket være hjelpen de fikk fra husleverandøren.

-Det tøffeste var all venting. Når man bygger hus går det veldig opp og ned – noen ganger skjer det veldig mye på kort tid men derimellom er det lange venteperioder, for eksempel når man venter på byggetillatelse. Det er en lang prosess, og da brukte vi likevel kun 9 måneder. Man har jo hørt om andre som har brukt flere år, sier Sandra.

Selv om det er slitsomt å vente, mener paret at det også er viktig å la ting ta tid. Dette, mener Sandra og Egon, har vært en av nøklene til at huset deres til slutt ble så bra som det ble.

-Ikke stress med valg av hustype. Ta utgangspunkt i tomten, retning og hva som passer inn i omgivelsene. Finne noe som tiltaler familien og la det ta den tid det tar.

Les mer om husmodellen Kaptensgården her

 

Text: Nora Lindkvist (Översättning: Malin Stolt)
Foto: Jessica Welander
Publicerad: Vårt Nya Hus nr 8, 2016